zondag 16 oktober 2022

Gerechten voor bij lontong

  • Sajoer lodeh 
  • Sambal goreng godok
    • Bahan-bahan:
      Ingredienten:
      100 gr grote garnalen, gepeld
      2 eetl olie
      300 ml kokosmelk
      500 gr boontjes (peultjes of snijbonen)
      100 gr petehbonen

      Haluskan:
      boemboe:
      5 sjalotten
      3 teentjes knoflook
      4 rode lomboks
      3 cm loas
      1 theel trassi
      1 theel gula jawa
      zout

      Cara membuat:
      bereiding:
      Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Snijd de boontjes en de peteh grof. Verhit in een wok/wadjan de olie en frui hierin de boemboe. Voeg dan de boontjes, de peteh en de kokosmelk toe en stoof de groenten gaar. Voeg 5 minuten voor het einde de garnalen toe.
  • Sambal goreng telor met petis
    • Sambal goreng telor petis

      Bahan-bahan:
      ingrediënten:
      10 eendeëieren
      150 ml dikke kokosmelk (santen asli)
      2 salamblad
      2 eetl petis udang
      zout naar smaak

      Haluskan;
      boemboe
      2 groene lomboks
      3 rode lomboks
      5 cm laos
      2 cm temu kunci
      1 serehstengel
      4 sjalotten

      Cara membuat:
      Bereiding:
      Kook de eieren hard, pel de eieren daarna en halveer ze vervolgens. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan voldoende olie en bak/frituur de eieren goudbruin. Laat daarna de eieren uitlekken op keukenpapier. Giet olie uit de wok/wadjan zodat er nog maar 3 eetl achterblijft en fruit hierin de boemboe voor 2 minuten. Voeg dan de petis en de salam toe en bak dit nog 2 minuten. Dan het zout en de kokosmelk toevoegen en laat dit nog 3 minuten zachtjes sudderen. Giet de saus over de gehalveerde eieren. Serveer.
  • Sambal goreng tahoe
  • Sambal goreng oedang 1
    • 3 kemirinoten
    • 2-3 rode pepers, in ringetjes
    • 1 ui, gehakt
    • 2 teentjes knoflook
    • 10 gram trassi
    • zout
    • 3 eetlepels zonnebloemolie
    • 2 stukken laoswortel van 1 cm, geschild
    • 3 (Indonesische) laurierblaadjes (salam)
    • 1 stengel citroengras (sereh), in 3 stukken en gekneusd
    • 6 limoenblaadjes (djeruk purut)
    • 15 gram Javaanse suiker (gula djawa)
    • 50 gram santen, gehakt
    • 1 eetlepel tamarindepasta
    • 500 gram rauwe grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • ebbie
  • seroendeng

Geen opmerkingen: