zaterdag 10 januari 2009
ricotta
Ricotta is een sneeuwwitte zachte en frisse Italiaanse kaas met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte.
Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken van kaas. Strikt genomen is ricotta dus geen kaas, maar een bijproduct ervan.
Ricotta is een bijproduct van de enorme Italiaanse kaasindustrie. Hij wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze is gescheiden van de wrongel. De wei vormde jarenlang een probleem, omdat men niet wist hoe men er vanaf moest komen. Toen werd ontdekt dat bij verhitting de caseïnedeeltjes in de wei samenklonterden en een nieuwe wrongel vormden. Door deze wrongel uit te laten lekken, ontstond ricotta. Ricotta wordt verkocht als een verse, witte kaas met een korrelige textuur. Meestal wordt hij verkocht in plastic potjes.
Serveermogelijkheden :
- als onderdeel van een kaasplank, bestrooid met zout en peper en gehakte, verse tuinkruiden of bosvruchten;
- op brood met garnalen;
- in salades met meloen en prosciutto.
Ricotta wordt in Italië ook veel in pastagerechten gebruikt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten