zondag 15 augustus 2010

Fideua con alioli

9 teentjes knoflook
1 eierdooier
1,2 dl olijfolie
1 eetlepel mosterd
citroensap
zout
evt: tabasco
1 kg ongekookte mosselen
3 calamaris
witte wijn
3 uien
12 ongekookte gamba's
4 tomaten
1 pakje diepvrieserwtjes
1 blikje tomatenpuree
4 eetlepels olijfolie
2 mokken fideua of macaroni
4 mokken water
Bereiden
Dit gerecht wordt in Catalonie geserveerd. Deze versie komt uit Restaurant Clipper in Blanes, waar ik zowaar mee mocht kijken in de keuken.
Fideua is een pastasoort die in Spaanse winkels verkrijgbaar is. Het is echter goed te vervangen door macaroni of gebroken,stevige spagetti.
Begin met het maken van de alioli.
Meng in een kom de eierdooier met wat out en roer de olijfolie er eerst druppel voor druppel, later met een dun straaltje erdoor. Voeg de mosterd en de citroensap toe. Pers de knoflook erin. Meng alles goed. Eventueel kan de saus wat romiger gemaakt worden met zure room. Wie er van houdt, kan tabasco toevoegen. Laat de alioli enige tijd in de koelkast staan.
Kook de mosselen gaar in witte wijn. Laat er 12 in de schelp, haal de rest uit de schelp.
Snijdt de uien grof. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Maak de teentjes knoflook schoon en snijd ze in dunne plakjes. Maak de calamaris schoon en snijd de hoedjes in ringetjes. Bak ze even met de helft van de knoflook in 1 eetlepel olijfolie en zet dit apart. Bak de gamba's in de rest van de knoflook en 1 eetlepel olijfolie leg die eveneens apart.
Doe de rest van de olie (en eventueel nog wat meer) in een paellapan of een grote wok en bak de uienringen tot ze glazig zien. Voeg de fideua toe. Laat alles even bakken onder voortdurend omscheppen. Voeg de tomaten toe en blijf nog even roeren. Doe dan het water erbij en breng alles aan de kook. kDoe de tomatenpuree en de erwtjes erbij en blijf roeren. Als een groot deel van het vocht opgenomen is door de pasta voeg je de gamba's, de inktvis (beide met de knoflook) en de mosselen zonder schelp erbij. Is de pasta vrijwel gaar, voeg dan de mosselen met schelp toe. Voorzichtig omscheppen om de pan niet te beschadigen. Als de pasta gaar is, schik je de mosselen met schelp en de gamba's in een mooie vorm bovenop.
Serveer deze schotel met de alioli.
In sommige restaurants wordt de alioli middenop geschept, in de meesten krijg je het er in een apart schaaltje bij.

Geen opmerkingen: