woensdag 10 december 2008

Basilicum


Basilicum (Ocimum) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae). De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid.

Variaties: Citroenbasilicum of kemangi is een Indonesische soort met een heerlijk citroenaroma. In Indonesie wordt het veelvuldig gebruikt in gerechten met vis. Andere soorten zijn bijvoorbeeld anijsbasilicum of horapha, oorspronkelijk afkomstig uit Thailand en Vietnam en kaneelbasilicum uit Mexico met een duidelijke kaneelgeur en smaak.

Heel bijzonder is de Heilige basilicum of Tulsi Khaprao, een basilicumsoort die in India in tuintjes en bij tempels wordt gekweekt. Het is een belangrijke ceremoniele plant voor Hindoestanen, vandaar de naam.Lange sprietvormige takken met groene bladeren waaraan witte bloemetjes kunnen groeien.Veel basilicumsoorten kunnen gezaaid worden in een pot in de (keuken)vensterbank of in een kasje. Vanaf half mei kan ook in de volle grond worden gezaaid. Haal de bladeren van de plant, snij ze in reepjes en voeg deze pas aan het eind van de bereiding van een gerecht toe.

Geen opmerkingen: