dinsdag 9 december 2008

Kruutmoes

350 gram gort
2 liter karnemelk
250 gram ham of mager rookspek
1 rookworst
250 gram rozijnen
60 gram boter
verse kruiden:
peterselie, selderij, brandneteltoppen, venkelgroen, zuring, zwarte bessenblad

Bereidingswijze voor Veluwse kruutmoes

Week de gort een nacht in 1 liter water. Breng het de volgende dag (zonder het weekwater) in de karnemelk aan de kook. Laat 2 uur zachtjes koken. Dit kan ook worden vervangen door 2 liter kant-en-klare karnemelk-gortpap! Voeg vlees, rozijnen en worst toe en kook nog zachtjes 1 uur. Neem het vlees uit de pan en snij klein. Voeg kruiden en boter toe en warm nog even door. Serveren met stroop.
Dit gerecht heeft een aparte smaak! Niet iedereen houd er van.

Luxe variant:

Voor de worstjes:
* 500 g snoekbaarsfilet
* 2,5 dl room
* 120 g eidooier
* 1 eetlepel pastis
* dille
* bieslook
* 10 g zout
* peper
* 1,5 m varkensdarm
Cutter de visfilet voorzichtig in de Magimix, voeg de goedgekoelde room toe en vervolgens de eidooiers. Snijd de kruiden fijn, spatel deze door de farce en breng op smaak met de pastis, zout en peper. Vul de darm met de farce.Laat de worst 10 minuten pocheren en vervolgens 10 minuten warm roken.

Voor de stroopsaus:
* 2 dl visfond
* 3 dl rode port
* 1 dl appelsap
* 1/2 eetlepel appelstroop
* 5 g boter
Laat fond, port en appelsap inkoken tot sausdikte, voeg pas daarna de stroop toe.
Monteer met boter.

Voor de kruutmoes:
* 240 g gort
* 560 g karnemelk
* diverse fijngesneden tuinkruiden als: bieslook, citroenmelisse, dille, dragon, kervel, marjolein, kruizemunt, peterselie, salie, waterkers en zuring
* peper en zout
Breng de gort met de karnemelk en wat zout onder voortdurend roeren aan de kook en laat 10 minuten koken, daarna 40 minuten tegen de kook aan verder garen.
Voeg de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Vul de kruutmoes af in bakjes van filodeeg.

Geen opmerkingen: