zaterdag 9 oktober 2010

Temoe Koentji



Temoe Koentji (Boesenbergia pandurata)

Plantenfamilie
Zingiberaceae (gember familie).
Botanische soniemen
Kaempferia pandurata
Afkomst
Zuid China en Zuidoost Azie.
Deel van de plant dat gebruikt wordt
Wortel
Sensorische kwaliteit
Met name medisch
Hoofdbestanddelen
Temoe koentjie bevat 1 to 3% essentiële olie. Verscheidene aromacomponenten zijn geïdentificeerd, 1-8 cineol, kamfer, d-borneol en methyl cinnamaat zijn de meest belangrijke. Spoor elementen zijn d-pineen, zingibereen, zingiberone, curcumin, zedoarine en anderen. Soms worden ook de roos geurende monoterpenoïde alcoholen geraniol en nerol genoemd.

Verse temoe koentjie
Toepassing
Dit kruid is een oud Chinees medicijn en wordt als kruid alleen gebruikt in Zuidoost Azie. Dit kruid is het populairst in Thailand, waar het wordt toegevoegd aan groenten of vis curries; daarnaast zit het ook vaak in Thaise curry pasta's . Plakken gedroogde temoe koentjie worden gebruikt wanneer er geen verse voor handen is.


https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/kemoe-koentji/

Geen opmerkingen: