Deze sambal wordt gemaakt met stervrucht of carambola. Dit zoet, zure fruit past heel goed bij hete pepers.
In Indonesië wordt deze sambal vooral gemaakt met belimbing wuluh. Dit zijn kleine stervruchten die bekend staan om hun zure smaak. Deze belimbing wuluh zijn nauw verwant met ‘gewone’ stervrucht zoals wij die kennen.
- 5 rode chili pepers
- 5 ansjovis, met 2 eetlepels olie uit het potje
- 1 stervrucht
- 2 eetlepels rode uien
- 2 grote tenen knoflook
- 1 theelepel trassi
- 3 theelepels of kwart schijf (Javaanse) suiker
- 1/2 theelepel zout
- kwart limoen
- Wrijf in vijzel of maal in keukenmachine de chili pers, uien, knoflook, trassi, suiker en het zout
- bak in de ansjovis in de olie totdat ze heel zacht zijn
- doe daar nu de chili peper mix bij en bak zeker 10 minuten op gemiddeld vuur
- snij belimbing in 2 cm blokjes en roerbak mee totdat het fruit zacht is
- voeg een half kopje water toe als mix te droog dreigt te worden
- knijp een kwart citroen uit over het geheel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten