donderdag 11 december 2008

Olie

Zonnebloemolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit de 'pitten' van de zonnebloem (Helianthus annuus). Deze olie wordt veel gebruikt in de keuken voor o.a. het aanmaken van sla en rauwkost en als basis voor allerlei andere producten waar plantaardige olie in verwerkt wordt. Het is een heldere, goudgele olie met een zachte smaak. Vooral koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel, omdat vele vitaminen en bioactieve stoffen dan behouden blijven. Hierbij mag de olie niet warmer worden dan 30°C.

Arachideolie
Arachideolie heeft een zachte, notensmaak en is uiterst geschikt om te (roer)bakken, te frituren, voor bereidingen.De olie is een heel heldere, lichtgekleurde, enigszins naar pinda's ruikende olie, die sterk kan worden verhit. Dat maakt de olie zeer geschikt voor roerbakken. Omdat pindaolie relatief weinig verzadigde vetzuren bevat wordt deze niet snel rans en kan daardoor ook onder warme omstandigheden goed worden bewaard. De olie bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet.

Bewaar olie op een droge, donkere plaats.

Geen opmerkingen: